Sälekaihtimet


 

 
Kaihtimet Turussa ja muualla

Ensimmäisiä tietoja kaihtimien rakentamisesta ja käytöstä on muutaman tuhannen vuoden takaa muinaisesta Egyptistä, jossa kaisloista punottiin suojia ikkuna-aukkojen peittämiseksi. 1700-luvun lopulta on ensimmäisiä havaintoja Suomessa käytetyistä puusta valmistetuista sälekaihtimista. Sälekaihtimet alkoivat laajemmin yleistyä vasta sotien jälkeen. 

Sälekaihtimiin vaaka-asentoon naruilla tai vaijereilla sidottuja ohuita säleitä valmistetaan eniten lämmönvaihtelua hyvin kestävästä alumiinista. Puusäleet ovat lisänneet suosiotaan jatkuvasti. Myös muovia käytetään säleiden materiaalina. Alumiinisäleet ovat paksuudeltaan noin 0,2 mm. Muovi- ja puusäleet valmistetaan selvästi paksummiksi.
Turun seudulla kaihtimia myy ja asentaa www.kotilasi.fi/?Kaihtimet.

Suomessa paljon käytettäviin avattaviin ikkunoihin on asennettu ja asennetaan usein edellenkin sälekaihtimia ikkunoiden väliin. Tällöin käytetään hieman kapeampia yleensä alumiinista valmistettuja säleitä leveyden vaihdellessa välillä 15 – 30 mm. Ikkunoiden sisäpuolelle joko seinään tai kattoon kiinnitettävissä kaihtimissa säleleveys voi olla yli 50 mm.

Säleiden liikuteltavuus on ratkaiseva tekijä sälekaihtimien suosiolle. Helposti ylös-alas suuntaan liikkuvalla sälepakalla voidaan säädellä avoimen ja peitetyn osan suhdetta ikkunoissa. Vielä tärkeämpi ominaisuus on kaikkien säleiden yhtäaikainen käänneltävyys haluttuun suuntaan. Tällä säädellään sisään tulevan valon määräää ja samalla myös näkösuojan astetta.

Vuosikymmenien aikana sälekaihdinten säätötekniikat ovat huimasti kehittyneet. Edelleen sekä valmistetaan että käytetään paljon käsin narujen ja vaijereiden avulla nostettavia ja käänneltäviä kaihtimia mutta moottoriversiot yleistyvät nopeasti. Automaatio ja kaukosäätömahdollisuudet ovat valtaamassa erityisesti suuria ikkunapinta-aloja suosivia toimisto- ja liikehuoneistoja.

Alumiinisäleissä valkoinen mattapinta lienee edelleen suosituin väri vaikka valikoima tässäkin suhteessa on hyvin laaja. Puisissa sälekaihtimissa on myös valinnan varaa. Useista eri puulajeista myös jalopuista valmistetut aidot säleet ovat melko kalliita. Edullisempi vaihtoehto on vähemmän arvokkaasta puusta valmistetut ja taitavasti käsitellyt tai maalatut jäljitelmät.

Valaistuksen lisäksi sälekaihtimet kuten muutkin kaihtimet ja verhot vaikuttavat myös huoneen sisälämpötilaan enimmillään jopa yli 5 astetta. Kaihtimilla on myös vaikutusta akustiikkaan.
 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2000-2016 Yhteystiedot: Inno Turku, 20320 Turku, innoturku@innoturku.com